Matnyttigt

En gastronomisk promenad eller en stadspromenad med gastronomiska inslag kanske kan smaka.
Inte så dumt att kombinera något av allt det vackra och intressanta i Roms centrum med en eller annan paus för lite mat och dryck.

Ni kan också botanisera på egen hand bland våra förslag och passa på att köpa souvenirer som parmesan och annat.

Bland matmarknaderna märks förstås Campo de’ Fiori, men också “bondens marknad” i föreningen Coldirettis regi med närodlat. Den håller till på Via di San Teodoro.  Värt ett besök är också nya marknaden i Testaccio med ”street food” i romersk tappning och gästspel av stjärnkockar.
Gamla ärorika marknaden på Piazza Vittorio har flyttat in i saluhallar strax intill och speglar kvarterets multietniska framtoning.
Här och där i centrum finns också småmarknader.
Marknaderna är normalt öppna förmiddag vardagar, men bondens marknad är öppen  hela dagen, men endast lördag och söndag.

Mindre matbutiker med manuell service och stort sortiment av ostar och andra delikatesser överlever i centrum i konkurrens med alla supermercati.
I många bagerier, på italienska “forni”,  finns förutom bröd och bakverk, färdiga “panini” och pizza i bit samt smårätter att prova på till lunch.
På de flesta av Roms alla enotek finns ofta maträtter, förutom  viner i parti och minut.

Vi delar också gärna med oss av våra bästa glasstips och konditorier för “kakmonster” kan inkluderas.
Se även numera världsomspännande Eataly med fyndigt namn, grundades av Oscar Farinetti, italienare förstås, och har två lokaler i Rom, den största inrymd i före detta flygterminalen i Ostiensekvarteret och den mindre filialen på Piazza della Repubblica.
Mercato Centrale Roma i järnvägsstationen Termini invigdes sommaren 2016 och har snabbt blivit mycket omtyckt och frekventerat.

Buon appetito!

pizza i rom marknad i rom